Ev sahibi kiracının elektriğini kesebilir mi?

ev-sahibi-kiracinin-elektrigini-kesebilir-mi

Ev sahipleri evi tahliye etmeyen kiracının elektrik ve suyularını keserek, kiracısını tahliyeye zorlayabiliyor. Peki ev sahibi kiracının elektriğini kesebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Ev sahibi kiracının elektriğini kesebilir mi?
Kira sözleşmesi ile mülkiyet hakkının içerdiği kullanma, faydalanma ve tasarruf etme yetkilerinden kullanma ve yararlanmanın bir başkasına devredilmesi gerçekleşiyor.

Kira sözleşmesi satım sözleşmesinden farklı oluyor. Kira sözleşmesinde satım sözleşmesinden farklı olarak mülkiyet nakledilmemekte, mülkiyet devredende kalmak şartıyla sadece kullanma ve yararlanma hakları devrediliyor.

Kira sözleşmesi genel olarak kullandırma borcu doğuran sözleşmelerden sayılıyor. Kullandırma borcu doğuran sözleşmelerde taraflardan birisi elindeki bir malın kullanımını karşı tarafa devretmeyi taahhüt ederken diğer taraf bedel ödemeyi taahhüt ediyor.

Ev sahibinin kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilmesi için de bazı gerekçeler gerekiyor.

Ev sahipleri evi tahliye etmeyen kiracının elektrik ve suyunu keserek, kiracısını tahliyeye zorlayabiliyor. Peki
Ev sahibi kiracının elektriğini kesebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Kanunen, ev sahibinin kiracısının elektrik ve suyunu kesme şeklinde bir hakkı bulunmuyor. Ev sahibi kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum “suç” olup; kiracının savcılığa başvurma hakkı doğuyor. Fakat, ev sahibinin ön ödeme cezasını ödemesi halinde dava açılmıyor.

Buna karşın zaten abonelikler üstünde değilse bile veya elektrik ve su aboneliklerinin kesilmesi durumunda kiracı elindeki kira sözleşmesi ile kendi adına abonelik bağlatabiliyor. Bu sebeple ev sahibinin kiracısını çıkarmak için abonelikleri iptal ettirmek yerine duruşma gününü beklemesi gerekiyor.

Ev sahibinin kirayı elden alması!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com