Ev sahibinin kirayı elden alması!

ev-sahibinin-kirayi-elden-almasi

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında sözleşme imzalanması durumunda kiracı ve kiralayan karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki ev sahibinin kirayı elden alması suç mu? diyorsanız işte yanıtı…

Ev sahibinin kirayı elden alması!
Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında sözleşme imzalanması durumunda kiracı ve kiralayan karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor.

Kiracının sorumlulukları arasında kira bedelinin zamanında ödenmesi yer alırken, kira süresi boyunca taşınmaz malın kullanım hakkının da mal sahibi tarafından kiracıya verilmiş olması gerekiyor. Peki ev sahibinin kirayı elden alması suç mu? diyorsanız işte yanıtı…

Kira bedelinin ödenmesi konusunda, bankadan yatırılma koşulu bulunuyor. 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince kira bedelinin belli bir miktarı aşması halinde kiranın banka üzerinden ödenmesi gerekiyor.

Kiranın bankadan ödenmesi ile ilgili tebliğ esasları aşağıda yer alıyor:

“-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

– İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.”

Tebliğe göre, 500 TL ve üzerindeki kira bedellerinin banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu kılınıyor.

Ancak bu uygulama meskenlerde geçerli oluyor. Buna karşın işyeri kiralamalarında herhangi bir sınır olmaksızın, tüm kira gelirlerinin banka aracılığıyla yapılması gerekiyor.

Ev sahibim kira vergisi vermiyor nereye şikayet edebilirim?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com