Ev kira sözleşmesinin feshi!

Ev kira sözleşmesinin feshi

Ev, işyeri gibi taşınmazını kiraya veren kimsenin kiracısı ile kira sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Peki ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir? İşte ev kira sözleşmesinin feshi…

Ev kira sözleşmesi, kullandırma amacını taşıyan sözleşmelerin başında geliyor. Bununla ev sahibi, bir bedel (kira bedeli) karşılığında evin kullanılmasını veya yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kimseye (kiracıya) bırakmayı taahhüt etmiş oluyor.

Kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracı arasında ileride olası sorunlara karşı imzalanıyor. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinde ev üzerinde yükümlü olduğu alanlar, ödemesi gereken ücret bedelleri, taşınmazın bağımsız alanları üzerindeki hakları, evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şeklinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Kiracı ve ev sahibi arasında imzalan kira sözleşmesinin noterde imzalanması gibi zorunluluğu bulunmuyor ancak noterde imzalanması ileride sorun yaşanmaması adına daha güvenli oluyor. Peki ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir? İşte ev kira sözleşmesinin feshi…

Ev kira sözleşmesi, fesih şartlarına uygun olduğunda kira sözleşmesinde belirtilen tarihte sona eriyor. Kira sözleşmesinin yenilenmemesini isteyen kiracılar kira bitiş tarihinden 15 gün önce ev sahibine ihtarname göndererek bildirmesi gerekiyor. Kiracı eğer bunu 15 gün önceden bildirirse sözleşme bitmiş oluyor. Ancak kiracı ile ev sahibi anlaşara bir fesihname ile sözleşmeyi istedikleri zaman bitirebiliyorlar.

Bunun dışında, ev sabinin haklı gerekçeleri olması sonucunda kira sözleşmesini feshedebiliyor. Bu haklı gerekçelerden bazıları; ev sahibinin mesken ihtiyacının olması, evde zorunlu tadilatın olması, kiraya konu olan evin el değiştirmesi gibi durumlarda ev sahibi kira sözleşmesini durumunda ev sahibi sözleşmeyi bitirebiliyor.

Kiracının ölümü nedeniyle tahliye nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com