Emsal alan hesabı nasıl yapılır?

Emsal alan hesabı nasıl yapılır

Emsal; yapının bütün katlardaki alanları toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak biliniyor. Peki emsal alan hesabı nasıl yapılır? İşte emsal alan hesabı…

Emsal alan hesabı nasıl yapılır?
Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıya emsal adı veriliyor. İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor.

Emsalin brüt alandan belirlenmesi durumunda kamuya ayrılan alanların bedelsiz terk edilmesi gerekiyor.

Kamuya ayrılan kısımları bedelsiz terk edilmeyen alanlarda parselin brüt alanı üzerinden emsal hesabı yapılarak ruhsat düzenlenemiyor. Peki emsal alan hesabı nasıl yapılır? İşte emsal alan hesabı…

KAKS olarakta bilinen emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları olarak sıralanıyor.

Bu oranlar arsanın imar durum belgesinde görülebiliyor. Belgede emsal oranı tek bir oran olabileceği gibi belli bir aralıkta da verilebiliyor. Örneğin “emsal oranı 1.50’dır.” veya emsal oranı 0.30 – 1.50’dır.” denilebiliyor.

Emsal alan hesabı…
1500 metrekare büyüklüğünde bir arsanın imar durum belgesinde emsal oranı 0.40 ise; emsal değeriyle o arsa üzerine inşa edilebilecek toplam inşaat alanı şu hesabı şu şekilde yapılıyor

1500 x 0.40 = 600 metrekare

Yukarıdaki hesaplamaya göre 600 metrekare inşaat alanına sahip bina inşa edilebiliyor.

TAKS KAKS yönetmeliği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com