Emlak vergisi öderken ne gerekli?

 

Taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Bu vergi 1319 sayılı kanun gereğince her sene belli ve aynı dönemlerde ödeniyor.

Emlak vergisi iki taksit halinde ödenebiliyor. İsteyen mükellefler vergi borcunun tamamını ilk taksit döneminde ödeyebiliyor. Ancak ilk taksit döneminde ödeme yapmayıp, ikinci dönemde hepsini kapatma hakkı bulunmuyor. Bu şekilde ödeme yapan kimselere ilk taksit için aylık gecikme cezası uygulanıyor.

Emlak vergisi ödeme dönemleri 2017
1. taksit dönemi Mart, Nisan, Mayıs
2. taksit dönemi Kasım

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri 1 Mart’ta başladı, 31 Mayıs akşamı mesai bitiminde sona erecek. İkinci taksitler ise 1-30 Kasım arasında yapılıyor.

Emlak vergisi için ödemeler bağlı olunan ilçe belediyesine yapılıyor. Mükellefler belediyelerin tahsilat veznelerine gidebildiği gibi, gitmeye vakit bulamayanlar veya gitmek istemeyenler ödemelerini internet üzerinden gerçekleştirebiliyor. Peki emlak vergisi öderken ne gerekli?

Emlak vergisi ödemek için T.C. kimlik belgesi ile birlikte belediyenin tahsilat veznelerine gidilmesi yeterli oluyor. Ancak yni gayrimenkul satın alan kimselerin mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. Ancak satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor.

Emlak vergisi beyannamesi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor.

 

Emlak vergisi ödeme noktaları!

 
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com