Emlak vergisi kısıtlılık uygulaması!

Emlak vergisi kısıtlılık uygulaması

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinde emlak vergisi kısıtlaması ile ilgili bilgilere yer veriliyor. İşte emlak vergisi kısıtlılık uygulaması…

Emlak vergisi kısıtlılık uygulaması!
Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenen vergiler arasında bulunuyor. Verginin mükellefi, taşınmazın sahibi oluyor. Eğer taşınmazın maliki yoksa, binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar , hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Emlak vergisinde kısıtlılık halleri de bulunuyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinde emlak vergisi kısıtlaması ile ilgili bilgilere yer veriliyor. İşte emlak vergisi kısıtlılık uygulaması…

Emlak vergisi kanunu madde 30 gereğince; Kanunlar veya diğer kamu düzeni koyan mevzuatla tasarrufu kısıtlanan bina arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği sürece 1/10 oranında tahsil olunur. 9 ve 19 uncu madde hükümleri saklı oluyor.

Kısıtlamanın kaldırılması durumunda, kaldırılma tarihini takibeden bütçe yılından itibaren emlakin vergisi, tüm vergi değeri üzerinden ödeniyor.

Kısıtlamanın devam ettiğı sürede tecil edilen verginin 9/10 u bina, arsa veya arazinin satılması, istimlaki veya hibe yoluyla ahara devir ve temliki halinde, tahsilat zamanaşımına uğramamış olanları muaccel hale geliyor.

(Değişik : 8/12/1980 – 2350/7 md.) Kanunla ve diğer mevzuatla yapılan kısıtlamaların neler olduğu, süresi, tevsiki ve kısıtlama koyan kamu organlarının görevleri ve sorumlulukları Maliye Bakanlığınca, Milli Eğitim, İmar ve İskan ve İçişleri Bakanlıklarının mütalaaları alınarak hazırlanacak bir yönetmelikle tanzim olunuyor.

(Değişik : 4/12/1985 – 3239/110 md.) Devir ve ferağı yapılan bina ve arazinin, devir ve ferağın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş Emlak Vergisinin ödenmesinden devreden devralan müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Devralanın mükellefe rücu hakkı saklı oluyor. Tapu daireleri
devir ve ferağ işlemini, işlemin yapıldığı ayı takip eden ayın 15’inci günü akşamına kadar ilgili belediyelere bildiriyor.

Emlak Vergisi Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince tasarrufu kısıtlanmış sayılacak bina, arsa ve araziyle kısıtlamayı koyan kamu organlarının görev ve sorumlulukları Tasarrufu Kısıtlanan Bina, Arsa ve Arazi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.

Belediyeler, bu yönetmeliğin yayımı ve Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu veya Bölge Kurullarının sonradan aldığı kararların kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki ay içinde belediye ve varsa mücavir alan sınırları dahilinde bulunan 2 ila 4 üncü maddelerde sözü edilen yerlerin kadastro ve imar, pafta, ada ve parsel numaralarını, biliniyorsa sahiplerinin adı soyadı ve adresleriyle birlikte Emlak Vergisini tarha yetkili olan daireye bildirmeye mecbur oluyor.

Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki yerlerde bu görev aynı süre, usul ve esas dahilinde Valilikler tarafından yerine getiriliyor.

İmar planlarında bu yönetmelik kapsamına giren şekilde yapılacak değişiklikler ve verilecek ruhsatlar, bu işlemlerin tamamlandığı tarihten itibaren 5 inci maddede belirtilen süre, usul ve esaslar dairesinde Emlak Vergisini tarha yetkili dairelere ayrıca bildiriliyor.

4 yıllık imar programına alınmış olması nedeniyle yürürlükten kaldırılan yönetmeliğe göre program süresi kadar uygulanmakta olan kısıtlılık süresi sona ermeyen bina ve arsalar için kalan süre kadar Emlak Vergisi ödenmesi durduruluyor.

İndirimli emlak vergisinden kimler yararlanabilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com