Depozito kaç kira eder?

depozito kaç kira eder

Depozito, kiralama işlemlerinde, mal sahibinin kiracısından aldığı güvence parası olarak ifade ediliyor.Peki depozito kaç kira eder? diyorsanız işte yanıtı..

Kiralama ilişkilerinde, ileride yaşanabilecek sorunların teminatı olarak mal sahibi, kiracısından güvence bedeli olarak tanımlanan depozito alma hakkına sahip oluyor.Depozito, bir taahhüt sırasında yatırılan güvence veya bağlanma parası olarakta ifade ediliyor.

Depozito,taşınmaz mal kiralamalarında yapılan sözleşme sırasında ödeniyor. Depozito, ileride yaşanabilecek zararlara karşı güvence olarak ev sahibine ödeniyor. Vadeli hesaba yatırılması gereken depozito bedeli için, mal sahibinin izni olmadan çekilmemesi şartı isteniyor.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.

Kiracı gayrimnenkulü tahliye ederken evin değerini düşürecek bir hasar bırakmazsa depozitoyu geri alabiliyor. Ancak günümüz şartlarında çoğu gayrimenkul sahibi evde hasar olmamasına rağmen depozitoyu geri vermemekte direniyor. Bu sebeple bir sürü bahaneler uydurabiliyor.Peki depozito kaç kira eder? diyorsanız işte yanıtı..

Depozito bedeliyle ilgili yasal esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen, depozito bedeli en fazla üç aylık kira bedeline eşit oluyor. Kiracıdan üç aylık kira bedelinden yüksek depozito bedeli talep edilemiyor.

Depozito kiraya sayılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*