Depozito kiraya sayılır mı?

depozito kira yerine
Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin kiracısından istediği bu depozito bedeli hakkında yasal esaslar Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, depozito kiraya sayılır mı?

Depozito kiraya sayılır mı?
Depozito, bir taşınmaz değerin, yani gayrimenkulun geçiçi bir süre için kullanımı sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olarak ifade ediliyor.

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin kiracısından istediği bu depozito bedeli hakkında yasal esaslar Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.

Kiracıdan alınacak bedel kanunda belirtilen miktardan yüksek olamıyor. Kanunen gayrimenkul kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.

Buna göre aylık kira bedeli 800 TL ise kiracıdan en fazla 2400 TL depozito bedeli talep edilebiliyor.

Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür. Peki, depozito kiraya sayılır mı?

Depozito, kanunen kira bedeli olmuyor.Ancak yaşanacak zararların teminatı olarak alınıyor. Buna göre kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; zararın giderilmesi için bu kira borcu depozitodan düşülüyor.
Konut ve çatılı işyeri kiraları kanunu!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*