Değer artış kazancı istisnası nasıl hesaplanır?

Değer artış kazancı istisnası nasıl hesaplanır

Gayrimenkullerin belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde ödenen değer artış kazancı vergisi, istisna sınırının aşılması durumunda ödeniyor.Peki değer artış kazancı istisnası nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alım-satımı sırasında doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi belli koşullar dahilinde gayrimenkulün belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 sene içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.

Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor..
Peki değer artış kazancı istisnası nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak belirlendi.

Yapılan hesaplamalara göre; Değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna tutarını aşması durumunda elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verilmesi gerekiyor.

Vergi ödemeleri ise Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde yapılabiliyor.

Kimler değer artış kazancı vergisinden muaftır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com