Kimler değer artış kazancı vergisinden muaftır?

Kimler değer artış kazancı vergisinden muaftır

Gayrimenkul alım satım sürecinde, malını satan kimseler satıştan elde ettikleri için değer artış kazancı vergi mükellefi oluyor. Peki kimler değer artış kazancı vergisinden muaftır? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Bu vergi taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.

Bu doğrultuda gerçek kişilerin 2014 yılında elde ettiği gelir unsurlarına ilişkin kazanç ve iratlar için 2015 yılında değer artış kazancı vergi ödemeleri gerekiyor.

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna sınırının altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna sınırı-ni aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.

Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.Peki kimler değer artış kazancı vergisinden muaftır? diyorsanız işte yanıtı…

Beş yıldan fazla süre elde tutulduktan sonra satılan taşınmazların değer artışından doğan kazançlardan değer artış vergisi alınmıyor. Aynı zamanda bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen, karşılıksız (ivazsız) bir intikal söz konusu olan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlardan gelir artış vergisi alınmıyor. Sadece veraset ve intikal vergisi tahsil ediliyor.

Değer artışı kazancı vergisinde 5 yıl sınırı ne zaman kalkıyor?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com