Arsa ayırma işlemi!

Arsa ayırma işlemi

Tapuda tek parsel olarak bulunan bir arsanın düzenlenen haritalara göre ayrılması işlemi yapılabiliyor. İşte arsa ayırma işlemi…

Tapu ayırma diğer bir ifadeyle ifraz işlemi, kütükte tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir arsanın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen bölünmesi ve tapuya tescil edilmesi olarak biliniyor.

Ayırma işleminde, tapu kütüğünün müstakil bir sayfasında kayıtlı arsa, ilgilisinin talebi üzerine iki ya da daha fazla parçaya ayrılıyor. Peki arsa ayırma işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Ayırma işlemi yapılan arsa belediye ve mücavir alan içinde kalıyorsa belediye encümeni, belediye ve mücavir alan dışında kalıyorsa il idare kurulunun onayına sunuluyor.

Ayırma işlemi için bazı evraklar isteniyor. Aynı zamanda ayrıma işlemi için belirlenen ücretlerin de ödenmesi gerekiyor. İşte arsa ayırma işlemi için gerekenler…

a) Serbest harita mühendislerince düzenlenmiş krokili beyannamenin kadastro müdürlüğüne ibraz edilerek istemde bulunması
b) Kadastro Müdürlüğünce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onanması
c) İşlemin belediye encümeni veya il idare kurallarınca tasdiki
d) Kadastro müdürlüğünce tescil bildirimi ile birlikte evrakın tapu sicil müdürlüğüne bir yazı ile gönderilmesi.
e) Tapu sicil müdürlüğünce tapu harçlarının tahsili ve tescil.

a) İfraz işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)

b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)

c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)

Köyde ifraz şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com