Alışveriş merkezine ruhsat alma işlemleri!

Alışveriş merkezine ruhsat alma işlemleri

26 Şubat 2016 tarihinde yayımlanan Alışveriş Merkezleri Yönetmeliği kapsamında alışveriş merkezlerinin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Peki alışveriş merkezine ruhsat alma işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Alışveriş merkezine ruhsat alma işlemleri!
Alışveriş merkezlerinin nitelikleri ile açılış, faaliyet ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Alışveriş Merkezleri Yönetmeliği bu merkezlerin maliki ile yönetiminin, yetkili idarelerin ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluklarını kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, alışveriş merkezinde kullanımı ücretsiz sosyal ve kültürel etkinlik alanı, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk Oyun alanı ve dinlenme alanlarıyla ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zorunlu olan diğer alanlar oluşturuluyor.Peki alışveriş merkezine ruhsat alma işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Alışveriş merkezine ruhsat alma işlemleri…
Yapı ruhsatı başvurusunda, yukarıdaki bentlerindeki nitelikleri taşıyan projeler alışveriş merkezi projesi kabul ediliyor. Bu projede alışveriş merkezi ile birlikte başka yapıların bulunması projenin niteliğini değiştirmiyor.

Alışveriş merkezi projelerinde ilgili Yönetmelikte belirtilen ortak kullanım alanlarına yer veriliyor.

Alışveriş merkezine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatını verme, değiştirme ve yenileme yetkisi büyükşehir olan yerlerde büyükşehir belediyesine; diğer yerlerde belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde ilgili belediyelere, belediye sınırları ve mücavir alanlar dışında ise il özel idarelerine aittir.

Alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken, başvuru tarihinden itibaren üç iş günü içinde üst meslek kuruluşlarının yazılı görüşleri talep edilir.

Üst meslek kuruluşları, talep yazısının kendilerine ulaştığı tarihten itibaren on beş iş günü içinde görüşlerini yazılı olarak gönderir. Bu görüşler tavsiye niteliğindedir. Görüş yazılarında; yapı ruhsatını vermeye yetkili idarenin sınırları içindeki alışveriş merkezi sayısı, bunların birbirine ve yerleşim yerlerine olan mesafesi, ulaşım imkânları, alışveriş merkezinin çevreye, altyapıya ve trafiğe getireceği yükler ile yaratacağı can ve mal güvenliği riski gibi ekonomik, sosyal, çevresel ve demografik unsurlara yer verilir. Süresi içinde görüş verilmemesi halinde görüşün olumlu olduğu kabul edilir.

Büyükşehir belediyesi tarafından alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken ilgili ilçe belediyesinden de görüş alınabilir. Bu durumda, dördüncü ve beşinci fıkralardaki usul ve esaslar uygulanır.

4 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen niteliklere sahip olan alışveriş merkezine yapı kullanma izin belgesi verilir. Kanunun uygulamasında bu belge işyeri açma ve çalışma ruhsatı yerine geçer.

12 soruda alışveriş merkezi yönetmeliği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com