2016 Ocak ayı kira artışı ne kadar oldu?

2016 Ocak ayı kira artışı ne kadar oldu

Ev ve dükkan sahipleri kira sözleşmesinin yenilenmesi ile kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Zam oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki 2016 Ocak ayı kira artışı ne kadar oldu?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin bir seneliğine daha uzaması halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Kiracıya yapılacak zam, 2012 yılından beri yürürlükte olan Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.

Buna göre mal sahibi kiracısına istediği oranda değil yasal sınırlamalara uyarak zam yapma hakkına sahip oluyor. Kanun maddelerine göre meskendeki kiracıya yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Ancak bu kural işyerleri için 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre içerisinde işyerindeki kiracıya ise istenilen oranlarda zam yapılabiliyor.

Meskendeki kiracıya yapılacak zam hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ayın başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.Ocak ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracıya yapılması gereken enflasyın oranları da 4 Ocak 2016 tarihinde açıklandı. Peki 2016 Ocak ayı kira artışı ne kadar oldu? diyorsanız işte yanıtı…

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,33 düştü.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,71 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,28 artış gösterdi.

Bu oranlardan on iki aylık ortalamalar olan yüzde 5,28 oranı kullanılıyor. Buna göre kiracıya en fazla yüzde 5,28 oranında zam yapılacak.

2016 Ocak ayı enflasyon oranları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com