2016 gayrimenkul sermaye iradı istisna tutarı!

2016 gayrimenkul sermaye iradı istisna tutarı

Gayrimenkul sermaye iradı, gayrimenkulünü kiraya vererek istisna bedeli üzerinde gelir elde edenler tarafından ödeniyor. İşte 2016 gayrimenkul sermaye iradı istisna tutarı…

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirler, gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) olarak ifade ediliyor vevergilendiriliyor.

Bu kapsamda ev ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için mal sahipleri vergi ödemek ile mükellef oluyor. Ancak vergiyi istisna tutarından yüksek geliri olanlar ödüyor. Bu sınırın altında kira geliri olanlar vergi ödemelerinden muaf oluyor.

Gelir Vergisi Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2016 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin 800 TL olarak tespit ediliyor. Elde edilen gelirin bu tutarı aşması halinde vergi mükellefi olunuyor.

Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını ) aşanlar, yıllık beyanname vermek ile sorumlu oluyor.

Beyanname ve ödemeler vergi dairesinde yapılıyor. Vergi ödemeleri ise senede 2 eşit taksit halinde veriliyor. İlk taksit Mart ayında ikinci taksit ise Temmuz ayında ödeniyor.

Gelir vergisi genel tebliği seri no:290!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com