2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri yarın başlıyor!

2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri yarın başlıyor

Değer artış kazancı vergisi , taşınmaz malların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde doğuyor. Vergi, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri yarın başlıyor…

2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri yarın başlıyor!
Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80/1-4. maddesinde, ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar “değer artış kazancı” olarak ifade ediliyor.

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren beş sene içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisinin ödenmesi zorunlu tutuluyor. Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor.

Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi. Bu istinsa sınırını aşanların beyanname vermesi ve vergi ödemesi gerekiyor.

Değer artış kazancı vergisinin ödenebilmesi için ilk olarak beyan verilmesi gerekiyor. Değer artış kazancı vergisi için verilen beyanname süresi 1- 25 Mart olarak belirleniyor.

Beyandan sonra ise Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit ile vergi ödemesi yapılabiliyor. Buna göre 2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri yarın başlıyor.

Değer artış kazancı vergisi nerelere ödenebilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com