2015 Aralık kira zammı hesaplama!

2015 Aralık kira zammı hesaplama

Kira süresinin bitmesi ve yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki Aralık ayı kira zammı nasıl hesaplanır? İşte 2015 Aralık kira zammı hesaplama…

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme belirli bir süre için yapılabileceği gibi, belirsiz süreli olarak da yapılabiliyor.

Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda yeni kira dönemi için mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor.Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu esasları gereğince, ev sahipleri istedikleri oranda değil, ÜFE oranlarında kira bedeline zam yapabiliyor.

ÜFE oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Aralık 2015 enflasyon oranları, 5 Aralık 2015 tarihinde açıklandı. Peki Aralık ayı kira zammı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.

Yukarıdaki oranlardanTÜİK bir önceki yılın aynı ayına göre yapılması gerektiğini öngürürken, Yargıtay ise aldığı bir kararda on iki aylık ortalamalara göre hesaplama yapılması gerektiğini açıkladı.

2015 Aralık kira zammı hesaplama…
Mevcut kira bedeli: 1200 lira
Kira zam oranı: yüzde 5,25 / 5,33
Zam bedeli: 52,5 TL / 53,3 TL
Zamlı kira bedeli:1252,5 TL / 1253,3 TL

Kiraya fazla zam yapan ev sahibine ne yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com