Kiraya fazla zam yapan ev sahibine ne yapılır?

Kiraya fazla zam yapan ev sahibine ne yapılır

Taşınmaz kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira parasına zam yapılıyor.Zamların ÜFE oranlarından yüksek olmaması gerekiyor. Peki kiraya fazla zam yapan ev sahibine ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul kiralamalarında, kiracı kira borcunu ödemek ile sorumlu oluyor. Kira sözleşmesinin dönem sonunda yenilenmesi durumunda kiracının ödeyeceği kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.

Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.Kirada yapılacak zam oranları, mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor.

Meskenlerde enflasyon oranlarından ÜFE’nin kullanılırken, işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.

Kiraya uygunalanan ÜFE oranları her ayın 3’ünde TÜİK tarafından açıklanıyor. TÜİK ve Yargıtay ÜFE’deki farklı oranların baz alınarak hesaplama yapılması gerektiğini açıklıyor.

TÜİK, ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiğini öngörürken, Yargıtay ise kira zammı hesaplamalarında on iki aylık ortalamaların kullanılması gerektiğini öngörüyor.İki şekilde de kiracıya zam yapılabiliyor.

Ev sahipleri bazen ÜFE oranlarından yüksek oranda zam yapıyor. Peki kiraya fazla zam yapan ev sahibine ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kiraya fazla zam yapan ev sahibine bunun için kiranın tespiti davası açabiliyor. Kiracı kanunen bu davayı istediği her zaman açabiliyor. Fakat mahkeme tarafından belirlenecek yeni kira bedeli kiracıyı bağlayacağı için yeni dönemin başlayacağı tarihin en geç otuz gün öncesinde dava açılması faydalı oluyor.

Kira zam oranı Aralık 2015 ne kadar oldu?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com