Zilyetlik nedir unsurları nelerdir?

Zilyetlik nedir unsurları nelerdir

Zilyetlik ile ilgili bilgilere Türk Medeni Kanununda yer veriliyor. Peki zilyetlik nedir unsurları nelerdir? Zilyetlik çeşitleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Zilyetlik nedir unsurları nelerdir?
Türk Medeni Kanununda yer alan 887. maddeye göre, zilyetlik; bir şey üzerinde fiilen tasarruf sahibi olan kimse o şeyin zilyedidir, şeklinde ifade ediliyor.

Zilyet; gayrimnekul sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisine deniyor. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumunda oluyor.Peki zilyetlik nedir unsurları nelerdir? Zilyetlik çeşitleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Zilyetliğin iki unsuru bulunuyor.

– Maddi Unsur: O şey üzerinde fiili hakimiyet sahibi olabilecek durumda bulunma.Fiili hakimiyet unsurunun varlığının kabul edilebilmesi için maddi bağlantının mutlaka da sıkı olması yani eşyanın şahsın elinin altında ,yakınında bulunması şart değildir. Şahsın o eşya üzerinde fiili hakimiyet kurabilecek durumda olması yeterli oluyor. Örneğin; bir kişi üzerindeki elbisenin kolundaki saatin zilyedi olduğu kadar evinin önüne park ettiği arabasının kiraya verdiği evinin zilyedidir. Ancak fiili hakimiyetten söz edilebilmesi için zilyetliğin bir ölçüde devamlılık taşıması gerekiyor.Örneğin; kişi, postahane de telefon numaralarına bakmak için almış olduğu rehberin zilyeti olmuyor.

– Manevi Unsur: Eşya üzerinde fiili hakimiyete sahip olma iradesi yani zilyetlik iradesinin bulunması gerekiyor. Başka bir ifade ile bir eşya üzerinde fiili hakimiyet ancak bilerek ve istenerek icra edildiği takdirde zilyetlikten söz edilebiliyor. Zilyetlik iradesinin her eşya içinde ayrı ayrı olması da gerekli olmuyor. Fiili hakimiyet konusunda genel bir iradenin genel bir zilyet olma isteğinin varlığı yeterli sayılıyor. Örneğin; evinin önüne posta kutusu koyan bir kimse kutuya atılan tüm mektuplarında zilyedidir.

Zilyetlik nasıl kazanılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com