Zilliyet tapulu arsa alınır mı?

zilliyet-tapulu-arsa-alinir-mi

Zilliyet taşınabilir yada taşınmaz mallara kurulan bir hakimiyet durumu oluyor. Peki Zilliyet tapulu arsa alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Zilliyet tapulu arsa alınır mı?
Zilliyet taşınabilir yada taşınmaz mallara kurulan bir hakimiyet durumu olarak ifade ediliyor. Zilliyet durumu için bir gayrimenkul üzerinde fiilen – kullanma hakkıdır da denilebiliyor. Bu hak ile kişi ya da kişiler gayrimenkul üzerinde hakimiyet sahibi oluyor.

Zilliyet hakkı mülk sahibi olma dışında bir hak oluyor. Bu hakka sahip olan kişiye de Zilyet adı veriliyor.

Bu konuya bir örnek vermek gerekirse , bir evin mal sahibi evini bir başkasına kiraladığında Zilliyet hakkı kiracıya geçiyor. Yani ev kiralandıktan sonra ev sahibi artık o evin zilyeti olmuyor.

Zilyet ve Zillyetlik durumu Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik Madde 10 da yer alıyor.

Zilliyetlik durumu halk arasında bir yeri sahibi olmadan kullanma ve o yerin giderleri gibi sorumlulukları üstlenme olarak biliniyor.Peki Zilliyet tapulu arsa alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Zilliyet tapusu, tapusu olmayan taşınmaz malların zilyetini gösteren belge oluyor. Gerçek bir tapu olmayan bu taşınmaz malın durumu Kadastro çalışmalarına göre değişebiliyor.

Bu sebeple satışa konu olmadan önce, zilliyet tapusu olan arsanın son durumu Kadastro Müdürlüğünden öğrenilebilmesi faydalı oluyor.

Zilliyet tapulu arsanın 2b olması, sarı alan olması veya hazine adına tescilli olması durumuna göre yapılacak işlemler değişiyor.

Zilyetlik nasıl devredilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com