Yeniden kiralama yasağı nedir?

yasak
Mal sahipleri kiraya verdiği taşınmazı gereksinim nedeni ile tahliye ediyorsa, taşınmazın yeniden kiraya verilmesi yasaklanıyor. Peki, yeniden kiralama yasağı nedir? Nasıl uygulanır?

Yeniden kiralama yasağı nedir?
Taşınmaz malını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmesini ancak kanunda yazan haklı nedenlerin doğması halinde sonlandırabiliyor. Bu haklı nedenler arasında gereksinim de yer alıyor.

Kanunen, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilyor.

Bu durumda ev sahibi için “Yeniden kiralama yasağı” söz konusu oluyor. Peki, yeniden kiralama yasağı nedir?

Yeniden kiralama yasağı..
Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı vardır.

Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.

Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.

 

Kirayı elden ödemenin cezası!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*