Yasal kira artışı ne kadar?

Yasal kira artışı ne kadar

Kira bedelinde yapılacak artışın Borçlar Kanunda belirtilen esaslar doğrultusunda yapılması gerekiyor. Peki yasal kira artışı ne kadar? İşte yasal kira artışı 2015..

Yıllık olarak yenilenen kira sözleşmelerinde taşınmaz sahibi, kiracısına belli bir oranda artış yapma hakkına sahip oluyor. Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı adına değişiklik yapılamıyor. Peki yasal kira artışı nedir? Yasal kira artışı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ile gayrimenkul sahibi arasındaki hukuki hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.

Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanabiliyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamış ise, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.Ancak bu kural sadece meskenlerde uygulanıyor. Kanun kapsamında yapılan düzenlemelere göre dükkan kiracısına 2020 yılına kadar sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.

Mesken kira artış hesabında kullanılan üretici fiyat endeksi oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 5 Ekim 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Ekim ayında kiracılara en fazla yüzde 6,92 oranın zam yapılabilecek.

Konut kira artışı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*