Yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur?

yapilandirilan-vergi-borcu-odenmezse-ne-olur

6736 sayılı Kanun ile vergilerin ödenmemesinden doğan Borçlar; 6, 9,12,18 olmak üzere eşit taksitler şeklinde ödenebiliyor. Peki yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur?
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin kanun ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler yapılandırılıyor.

30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerini kapsıyor. Temmuz ve sonrasındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almıyor. İdari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si siliniyor. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödüyor.

Vatandaş borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebiliyor. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurabiliyor.

Borçlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde yatırılabiliyor. 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödeme yapılabiliyor.

Peki yapılandırılan vergi borcu ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Taksitle ödeme yolu ile vergi barışından faydalananlar ve ilk taksit ödemesi ile ikinci taksit ödemesinin zamanında ödenmemesi durumunda yeniden yapılandırma hakkını kaybediyor.

İlk 2 taksit haricinde, taksitlerin bir senede 2 veya daha az gecikmesi durumunda eklenmeyen ya da eksik eklenen taksitlerin gecikme zammı oranları hesaplanandan geç ödeme faiziyle beraber son taksit sürecini izleyen ayın sonuna kadar eklenmesi durumunda yapılandırma hakkı yine kayboluyor.

Vergi affından yararlanmak için ne yapmalıyım?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com