Yapı kullanma belgesini kim alır?

Yapı kullanma belgesini kim alır

Yapı kullanma belgesi almak için, yapı kullanma izin belgesi dilekçesi ve diğer gerekli belgelerle belediyeye müracaat ediliyor. Peki yapı kullanma belgesini kim alır? diyorsanız işte yanıtı…

Yapı kullanma belgesi, yapıların inşaat çalışmaları sonlandıktan sonra alınması gereken belge olarak karşımıza çıkıyor.Bu belge, yapının tasdikli projesine ve imar planına uygun olarak yapıldığı anlamına geliyor.

Belgenin alınabilmesi için ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.

Yapı kullanma belgesi verilirken, belediye görevlileri yapıyı inceliyor. Yapının mimari projesine uygun olarak inşa edilmesi ve gerekli harçların ödenmesi halinde bu belge veriliyor.Eğer yapı, projesine veya imar planına uygun olarak yapılmadıysa o yapıya yapı kullanma izin belgesi verilemiyor.

Taşınmazda yapı kullanma izin belgesi yoksa, bu durumun ev sahiplerine ve kiracılarına bazı dezavantajları oluyor.
Belgenin olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Çünkü bu belgenin alınamaması yapının resmi olarak hala inşaat durumunda olduğunu gösteriyor. Bu nedenle de bu abonelikler mesken üzerinden alınamıyor. Peki yapı kullanma belgesini kim alır? diyorsanız işte yanıtı…

İskan olarakta bilinen yapı kullanma belgesini alma müteahhit kişi veya firmanın sorumluluğunda oluyor.

Yapı kullanma izin belgesi yönetmeliği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com