Vergi dairelerinin yetki alanları nelerdir?

Vergi dairelerinin yetki alanları nelerdir

Vergi daireleri, Türkiye’de, vergisel açıdan mükelleflere hizmet sunan temel idari birim olarak tanımlanıyor. Peki vergi dairelerinin yetki alanları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Vergi dairelerinin yetki alanları nelerdir?
Türkiye’deki vergi daireleri, mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden daireleri oluyor. Mükelleflerin, hizmet alacağı vergi dairesi, normal şartlar altında ikametgah ve işyeri adresleri üzerinden tespit ediliyor.

İdari olarak vergi daireleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatı olan vergi dairesi başkanlıklarına bağlıdır. Vergi dairesi başkanlığı olmayan illerde ise defterdarlığa bağlı oluyor.

Günümüzde vergi dairelerinin birleştirilerek; her ilde tek bir vergi dairesi oluşturulması yönünde çalışmalar yürütülüyor. Peki vergi dairelerinin yetki alanları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Vergi Dairelerinin Yetki Alanı
Madde 8- Vergi dairelerinin yetki alanı, kurulduğu ilçenin idari sınırları ile çevrelenir. Birden çok vergi dairesi kurulmuş olan il ve ilçe merkezlerinde yetki alanı sınırları Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Mükelleflerin vergi uygulaması bakımından hangi vergi dairelerine bağlı oldukları vergi kanunları ile belirlenir. Ancak, Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde, mükelleflerin işyeri ve ikametgah adresleri ile ilçelerin idari sınırlarına bağlı kalmaksızın vergi dairelerini ve vergi dairelerinin yetki alanını belirlemeye yetkilidir.

Birden çok vergi dairesi kurulan il ve ilçe merkezlerinde işyeri ya da ikametgahları bağlı olduğu vergi dairesinin yetki alanı dışında bulunan mükelleflere ilişkin kovuşturma, yoklama, tebliğ gibi işlemlerin, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesince veya mükellefin iş yahut ikametgahının bulunduğu yer vergi dairesince yürütülmesine Maliye Bakanlığınca karar verilir.

İl ve ilçe merkezlerinde iş hacmi dikkate alınarak birden çok vergi dairesi kurulması halinde, bunların iştigal konuları Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Gerek duyulması halinde vergi dairesi başkanlıklarına ve vergi dairesi müdürlüklerine bağlı olarak çalışmak üzere, beyanname kabul ve tahsilat şubelerinin kurulmasına Maliye Bakanlığınca karar verilir. Beyanname kabul ve tahsilat şubelerinin çalışma usul ve esasları “İşlem Yönergesi” ile belirlenir.

Vergi daireleri kaça kadar çalışıyor?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com