Veraset ve intikal vergisi istisnası 2015!

Veraset ve intikal vergisi istisnası 2015

Miras vergisi olarakta ifade edilen veraset ve intikal vergisinde istisna sınırı belirleniyor.İşte veraset ve intikal vergisi istisnası 2015…

7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi oluyor.

Veraset ve intikal vergisi, mirasçılar tarafından tahakkuk tarihinden itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.

Buna göre 2015 yılına ait vergi ödemelerinin ilk taksit dönemi 1 Haziran’da sona erdi.İkinci taksit ödemeleri ise 9 gün sonra başlıyor.Veraset ve intikal vergisi istisna tutarı 2015 nedir?

Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinde yer alan istisnalar aşağıda belirtiliyor:

-Veraset yoluyla intikal eden ev eşyası ile murise ait kişisel eşyalar ve aile hatırası olarak korunan tablo, kılıç, madalya gibi eşyalar,

-Veraset yoluyla intikal eden malların, evlatlıklar da dahil olmak üzere çocuklar ve eşten her birine düşen miras paylarının (2015 yılı için) 161.097 TL’sı, eşin yalnız başına mirasçı olması halinde ise kendisine isabet eden miras payının (2015 yılı için) 322.392 TL’sı,

-Örf ve adete göre verilmesi gelenek olmuş hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar (gayrimenkuller hariç),

– Bütün sadakalar,

– İvazsız suretle vaki intikallerin (2015 yılı için) 3.711 TL’sı,

– Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin (2015 yılı için) 3.711 TL’sı, vergiden istisnadır.

Yukarıda belirtilen istisna tutarları, 2015 yılı için geçerli tutarlar olup, bu tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle dikkate alınmaktadır.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*