Veraset ve intikal vergisi indirimi nasıl yapılır?

Veraset ve intikal vergisi indirimi nasıl yapılır
Veraset ve intikal vergisinin matrahının tespitinde bazı borç ve masrafların indirilmesi mümkün oluyor.Peki veraset ve intikal vergisi indirimi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali için veraset ve intikal vergisi ödeniyor.

Miras Hukuku esasları gereğince, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi vergiyi doğuruyor.

Veraset yoluyla veya ivazsız bir suretle mal intikal eden gerçek ve tüzel kişiler, vergi ödemekle yükümlü oluyor.Veraset ve intikal vergisinin matrahının tespitinde bazı borç ve masrafların indirilmesi söz konusu olabiliyor. Peki veraset ve intikal vergisi indirimi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset ve intikal vergisi indirimleri şu şekilde:

-Veraset yoluyla meydana gelen intikallerde, murisin geçerli belgelere dayanan borçları ile vergi borçları,

-Diğer suretle iktisaplarda (ivazsız intikallerde) malın aynına (kendisine) ait borçlarla vergi borçları (Hibe edilen mala isabet eden borçları hibe eden üstlenmiş ise bu borçlar indirilmez),

-Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallardan yabancı memleketlerde bulunanlara isabet eden borçlar ile yabancı memleketlerde bu mallar dolayısıyla ödenen veraset ve intikal vergileri (Ancak, söz konusu borçlar ve vergiler beyan edilen malların değerini geçemez),

-Cenazenin donanımı ve gömülmesi için yapılan giderler.
Bu borç ve masrafların matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, mükelleflerin bunları beyannamenin ilgili bölümünde göstermeleri ve bunlara ilişkin geçerli belgeleri beyannameye eklemeleri zorunludur.

Veraset ve intikal vergisi kaç sene ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com