Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir

Bir kimsenin ölümden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olan veraset ve intikal vergisi; bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir tür servet vergisi oluyor. Yani servet üzerinden alınan vergi oluyor.

Kanunen; Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisinin konusuna giriyor.

Miras vergisi olarak da karşımıza çıkan veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Buna göre ikinci taksit ödemeleri 9 gün sonra başlıyor.

Vergi ödemesinden önce menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Peki
veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu, Diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, Tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu, Miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu,7 bulunduğu yerdeki vergi dairesine beyanname veriliyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeme cezası 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*