Veraset ve intikal vergisi beyannamesi gecikme cezası!

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi gecikme cezası

Miras kalan ev, arsa ve tarla için veraset ve intikal vergisi ödemesinden önce beyan edilmesi edilmesi gerekiyor. Bazen belirlenen sürelerde beyanname verilmeyebiliyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi gecikme cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi gecikme cezası!
Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor.

Veraset ve intikal vergisinin mükellefi veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden kimseler oluyor. Vergi mükellefleri ödeme yapmadan önce beyanname vermekle yükümlü oluyor.

Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;

-VefatTürkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ayiçinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,

-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,

-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde, verilmesi gerekiyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin kanunda öngörülen süreler geçtikten sonra verilmesi veya hiç beyanname verilmemesi durumunda ceza kesiliyor. Peki veraset ve intikal vergisi beyannamesi gecikme cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Beyannamenin, öngörülen beyanname verme süresinin bitiminden itibaren 15 günlük birinci ek süre içinde verilmesi durumunda, Vergi Usul Kanunu’na bağlı “Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel” in üçüncü sırasındaki ikinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor.

-Beyannamenin, 15 günlük birinci ek süre geçtikten sonra, ikinci ek süreye ilişkin idarece herhangi bir tebligat yapılmadan verilmesi durumunda, 20 Haziran 1991 tarihli ve 44671 sayılı 1991/1 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu İç Genelgesinde de açıklandığı üzere ikinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor.

-Beyannamenin, idare tarafından tebligat yapılarak ikinci 15 günlük ek süre içinde verilmesi halinde kanuna bağlı cetvelin üçüncü sırasındaki birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor.

-Beyannamenin, idarece tebligat yapılarak ikinci 15 günlük ek süreden sonra verilmesi veya hiç verilmemesi durumunda ise, söz konusu usulsüzlük fiili aynı zamanda re’sen takdiri de gerektirdiğinden, anılan kanuna bağlı cetvelin üçüncü sırasındaki birinci derece usulsüzlük cezası iki kat olarak kesiliyor. Fakat, Vergi Kanunu’nu 336. madde hükmü göz önünde bulunduruluyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi örneği 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com