Veraset belgesi nasıl çıkarılır?

veraset belgesi

Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset belgesi; kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren bir resmi belge olarak tanımlanıyor. Peki veraset belgesi nasıl çıkarılır? Veraset belgesi nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Bir kimsenin vefat etmesi halinde geride bıraktığı malların mirasçılarını ve bu mirasçıların mirastaki paylarını gösteren yasal belge veraset belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki veraset belgesi nasıl çıkarılır? Veraset belgesi nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Veraset belgesi çıkarmak için kanuni bir süre bulunmuyor. Yasal varisler dilediği zaman veraset belgesini çıkarabiliyor.
Veraset belgesi, Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabildiği gibi, noterden de alınabiliyor. Bunun için aile nüfus kaydı ile birlikte bir dilekçe verilmesi yeterli oluyor.

Veraset belgesi Türkiye’nin her yerindeki mahkemeler başvuru için yetkili oluyor. Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor.

Veraset belgesi çıkarma dilekçesi…

…. SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

Davacı : (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) Adres
Davalı : Hasımsız
Dava : Veraset
Olaylar :

…………………………ili, ………………………. İlçesi, ……………hane, …………..cilt, …………..sahife nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) ………………………………………. ……./………/………. tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak …………………………………………………………(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) …………………………….. bırakmıştır.

Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur.

Hukuki, sebepler: M.K. ve ilgili mevzuat
Deliller : Nüfus kayıtları ve tanık beyanları
Talep : Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim.

…./…./20…

(Davacı)
(baba,anne,eş,kardeş)

Mirasçılık belgesi için gerekli belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com