Vasiyetnamenin geçersiz olduğu haller!

Vasiyetnamenin geçersiz olduğu haller,

Vasiyetname, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor.Peki vasiyetnamenin geçersiz olduğu haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Bir kimsenin vefatında hüküm doğurmak üzere yaptığı ‘irade beyanı’na vasiyetname deniyor. Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.

Vasiyetname ile miras kanunda yazan esaslara bağlı kalmak şartı ile istenilen şekilde bırakılabiliyor. Mirasbırakanın vefatından sonra ele geçen vasiyetnamesinin, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hâkimine teslim edilmesi zorunlu oluyor.

Mirasçılar ve diğer ilgililer vasiyetnamenin açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılıyor. Mirasbırakanın sonradan ortaya çıkan vasiyetnameleri için de aynı işlemler yapılıyor. Peki vasiyetnamenin geçersiz oldu haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Vasiyetnameyi geçersiz kılan hallerin başında irade yokluğu geliyor. Örneğin birisi başkasının yerine vasiyetname hazırlamış ise mirasbırakanın iradesini yansıtmadığı için yok sayılıyor.

Vasiyetin anlatmak istediği hususun anlaşılamaması, kanunda aranan şekil şartlarından yoksun olması, içeriğinin gerçekleşmesinin imkansız olması, ahlaka ve kanuna aykırı olması hallerinde de geçersiz oluyor.

Benzer şekilde vasiyetnamenin sonraki bir vasiyetname ile ortadan kalkmış olması, lehine tasarrufta bulunulan kişinin mirasbırakandan önce ölmesi, yine bu kişinin mirastan mahrum bir kişi olması hallerinde de vasiyetname geçersiz olmuş oluyor. Ayrıca irade sakatlığının varlığı (hata, hile, korkutma) halinde de vasiyetnamenin iptali istenebiliyor.

Vasiyetname hazırlama yaşı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com