Uzun süreli kira sözleşmelerinde damga vergisi 2016!

Uzun süreli kira sözleşmelerinde damga vergisi 2016

Uzun süreli kira sözleşmesi yapılan kira anlaşmasına istinaden, kiracı ile mal sahibi arasında imzalanabildiği gibi noterde de imzalanabiliyor. Noterde yapılan sözleşmeler için damga vergisi ödeniyor. İşte uzun süreli kira sözleşmelerinde damga vergisi 2016…

Kira akdi olarakta bilinen kira sözleşmesi, taşınmaz malların kiralanması halinde taraflar arasında imzalanıyor. Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.

Bu sözleşme taraflar arasında bir şahit ile imzalanabildiği gibi, noterde de imzalanabiliyor. Noterde yapılan sözleşmeler için damga vergisi ödeniyor.

Damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde ödenen vergi olarak biliniyor.

Peki uzun süreli kira sözleşmelerinde damga vergisi 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

2016 yılında uygulanacak damga vergisi oranları, 59 sayılı Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklandı:

Kira sözleşmesi için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor. Eğer kira sözleşmesi kefilli olarak yapılıyorsa ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Uzun süreli kira sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com