Üzerinde haciz olan ev satılabilir mi?

Üzerinde haciz olan ev satılabilir mi
Haciz; Borcunu ödemeyen borçlunun menkul ve gayrimenkul mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması için yapılan işlemler oluyor. Peki Üzerinde haciz olan ev satılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Üzerinde haciz olan ev satılabilir mi?
Haciz, alacaklıların borçlulardan borcunu yasal yollardan tahsil ettiği bir yol olarak ifade ediliyor. Alacaklıların İcra Müdürlüklerine yaptıkları başvuru sonucunda süreç başlamış oluyor.

Müdürlük öncelikle borçluya bir tebligat göndererek borcunu ödemesi için süre veriyor. Bu süre içinde ödenmeyen borç için haciz işlemi başlatılıyor.

Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanabiliyor. Peki Üzerinde haciz olan ev satılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

İcra-İflas Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilen haciz ise taşınmaz malın satışını engellemiyor. Kamu haczi ise taşınmazın satışını engelliyor.İcra-İflas Kanunu çerçevesinde icra müdürlükleri aracılığı bir taşınmaza haciz konulmuş ise, bu haciz, taşınmazın tapuda devrini-satışını engellemiyor. Alıcı, taşınmazın haczi koyan alacaklının borcunun ödenmemesi sonucu icra yolu ile satılması riskine katlanmak şartı ile taşınmazı devralabiliyor.

Ancak, “kamu haczi” denilen, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun uyarınca taşınmaza Belediye, SSK; Vergi daireleri tarafından haciz konulmuş ise, bu haciz taşınmazın devir ve satışına engel bir nitelik taşıyor. Kamu haczinde, haciz kalkmadan veya haczi koyan devlet kurumunun izni olmadan taşınmazın devri mümkün olmuyor.

İpotekli ev haczedilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com