Türk inşaat şirketleri rotayı Mozambik’e çevirdi!

mozambik

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Afrika hedefleri doğrultusunda Mozambik’e çıkarma yaptı. 38 Türk şirketi, ülkedeki fırsatları değerlendirmek için 120 Mozambik firmasıyla buluştu. Maputo’dan “Elinizi çabuk tutun” mesajı geldi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) farklı sektörlerden 38 firmayla Afrika’nın yeni göz bebeği Mozambik’e çıkarma yaptı. Yeni pazar arayışları çerçevesinde rotayı Afrika’ya çeviren ihracatçılar, Mozambik’in başkenti Maputo’da 120 şirketle bire bir görüştü, ülkenin yatırım ortamını ve potansiyelini yerinde gördü. Türkiye’nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan’ın katkısıyla gerçekleştirilen görüşmeler ihracatçıların yüzünü güldürdü. Türk iş dünyasını yatırıma çağıran Taşhan, “Mozambik büyük bir zenginliğin üzerinde oturuyor. Her alanda önemli fırsatlar sunuyor. 7 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi, bedava tahsis edilen tarıma elverişli toprakları ve balıkçılık imkânlarıyla çok kısa sürede dikkatleri üzerine çekecek bir ülke burası. 5 yıl sonra bu pazara girmek zorlaşacak. Türk işadamları bu treni kaçırmamalı” dedi.

MOZAMBİK’tE KAZANMAYAN YOK
2011’de Mozambik’e geldiğinde buradaki insanların Türkiye’nin adını bile bilmediğini belirten Taşhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada Türk imajını yerleştirmek için çok çalıştık. Şimdi Türk ürünlerini arar oldular. Zeygin kaynakları olmasına rağmen en fakir 7’inci ülke. Yatırım için en büyük potansiyel inşaatta. Yollar, binalar, konut, altyapı her türlü inşaat işine ihtiyaçları var. İki ülke arasında çifte vergilendirmeden vize kolaylığına kadar masada duran 20’ye yakın anlaşma söz konusu. Şirket kurma konusunda hızlandılar, birkaç haftada şirket kurulabiliyor. Yatırım için Mozambikli ortağınız olmasına gerek yok ancak devlet ihalesine girilecekse yerel ortak gerekiyor. Çalışanlar konusunda ise 10 kişiden birinin Mozambikli olması şartı var.”

İNŞAATTA FIRSATLAR VAR
TİM heyetine başkanlık eden Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tarık Ciğer, Türk şirketlerinin yeni pazar arayışında rotayı Afrika’ya çevirdiklerini söyledi. Ciğer, “Mozambik’te yüksek iş yapma arzusu gözlemledik. Özellikle otomotiv, mobilya, taze gıda, beyaz eşya alanlarında önemli işbirliklerine imza atacağımıza inanıyorum. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 120 milyon dolar seviyesinde olmasına karşın çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Ayrıca konut, sanayi, turizm, altyapı, gibi alanlarda inşaat şirketleri için fırsatlar var” şeklinde konuştu.

TÜRKLER’İ BEKLİYORUZ
İkili iş görüşmelerine katılan Mozambik Müteahhitler Birliği Başkanı Agostinho Vuma da öncelikle iş insanlarının birbirlerini tanımaları açısından önemli bir organizasyon gerçekleştirildiğini aktardı. Vuma “Türkiye’den doğrudan yatırım istiyoruz. Türkiye’den daha küçük ekonomiye sahip Avrupa ülkeleri buraya geliyor. Şu anda iki ülke arasındaki ticaret yetersiz durumda. Türk şirketlerinin diğer ülkelerin önüne geçmesini istiyoruz. Özellikle tarım öncelikli olmak üzere tüm üretim alanlarında sizlerden beklentilerimiz var. İnşaatta, turizm tesisi yapımı ve işletmesinde birçok fırsat ve boşluk söz konusu” dedi.

Sabah