Trampa yoluyla kamulaştırma nasıl olur?

Trampa yoluyla kamulaştırma nasıl olur

Tapuda trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki trampa yoluyla kamulaştırma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Değerleri aynı olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemi trampa olarak tanımlanıyor. Eş değerdeki dükkan ve arsa, ev ve mağaza trampa edilebiliyor.

Borçlar Kanunu’nun 118’inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile trampa(takas) edebiliyor.

Trampa işlemleri için gereken belgelerin temin edilmesi halinde takas işlemi gerçekleşiyor. Trampa işleminde taraflar arasında sözleşme imzalanması gerekiyor. Peki trampa yoluyla kamulaştırma nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul sahibinin kabul etmesi halinde kamulaştırma bedeli yerine, idarenin kamu hizmetine tahsis edilmemiş olan gayrimenkullerden, bu bedeli kısmen veya tamamen karşılayacak miktarı verilebiliyor.

Kamulaştırma bedeli yerine verilecek,gayrimenkulün değeri, idarenin ihale komisyonunca yoksa bu amaçla kuracağı bir komisyonca tespit ediliyor.

Gayrimenkul bedelleri arasındaki fark taraflarca nakit olarak karşılanabiliyor. Ancak idarenin vereceği gayrimenkulün değeri, kamulaştırma bedelinin yüzde yüzyirmisini aşamıyor.

Tapu trampa işlemi için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com