Taşkın yönetim planı nedir?

Taşkın yönetim planı nedir

Taşkın yönetim planlarına ilişkin yasal esaslar 12 Mayıs 2016 tarihinde yayınlanan taşkın yönetim planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi hakkında yönetmelikte yer alıyor. Buna göre taşkın yönetim planı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Taşkın yönetim planı nedir?
12 Mayıs 2016 tarihinde yayınlanan taşkın yönetim planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi hakkında yönetmelikte taşkın yönetim planlarına ilişkin yasal esaslar bulunuyor. Buna göre taşkın yönetim planı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Yönetmeliğe göre taşkın yönetim planı; Taşkın tehlike ve taşkın risk haritalarına dayanan, taşkın riski altında olan alanlarda riskin yönetilmesi için uygun hedefleri ve bu hedeflere ulaşılması için alınması gereken önlemleri içeren yönetim planı olarak tanımlanıyor.

Taşkın Yönetim Planları, Tedbirler, Uygulama, İzleme ve Denetim
Taşkın yönetim planları
MADDE 6 – (1) Taşkın yönetim planları, taşkın yayılma alanları ve doğal taşkın ovaları gibi taşkın sularını tutma kapasitesine sahip alanları, geçmişte yaşanmış taşkın olaylarının etkilerini, toprak ve su yönetimi, doğa koruma, mekânsal planlama, arazi kullanımı ve fayda-maliyet gibi hususların dikkate alınması suretiyle, Ek-1’de belirtilen esaslara göre, Bakanlıkça bütün havzalar için hazırlanır veya hazırlattırılır.
(2) Taşkın yönetim planlarının hazırlanması, gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecinde halkın bilgiye erişimi, görüşlerinin alınması ve etkin katılımı sağlanır.
(3) Taşkın yönetim planları taşkının etkisini en aza indirecek olan bütün tamamlayıcı plan ve projeleri dikkate alır.
(4) Taşkın yönetim planında taşkın risklerinin yönetilmesi için uygun hedefler ve bu hedeflere ulaşılması için taşkın öncesi, esnası ve sonrasında alınması gereken tedbirler ve önceliklendirmeleri yer alır.
(5) Taşkın yönetim planında taşkın olayının meydana gelmesinden sonra oluşacak zararın tespitine ilişkin yapılması gereken çalışmalar belirlenir.
(6) Taşkınla ilgili yapılacak planlarda veya mevcut planların güncellenmesinde iklim değişikliğinin muhtemel etkileri dikkate alınır.
(7) Taşkın yönetim planlarına ilişkin faaliyetlerin ulusal düzeyde koordinasyonu Havza Yönetimi Merkez Kurulu tarafından sağlanır.
(8) Taşkın yönetim planlarının hazırlanması veya hazırlatılması çalışmalarına Havza Yönetim Heyetleri destek sağlar.
(9) Taşkın yönetim planlarının hazırlanması veya mevcut planların güncellenmesi sürecinde, Bakanlık tarafından talep edilmesi halinde ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli destek sağlanır.
(10) Taşkın yönetim planı çalışması yapılan havzada tasarruf sahibi olan ilgili kamu idarelerinin görüşü alınır.
(11) Hazırlanan taşkın yönetim planları Bakanlıkça yayımlanır ve altı yılda bir güncellenir. Öngörülemeyen olağanüstü haller durumunda altı yıl beklemeden de güncelleme yapılabilir.

Taşkın yönetim planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi hakkında yönetmelik!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com