Tarlalarda ifraz şartları!

Tarlalarda ifraz şartları

Birden fazla taşınmaz malın tapusu nasıl birleştirilebiliyorsa, aynı şekilde tek bir taşınmaz malın tapusu da birden fazla tapuya bölünebiliyor. Peki tarlalarda ifraz şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Tarlalarda ifraz şartları!
Ayırma işlemi olarakta bilinen ifraz işlemi, tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak tanımlanıyor. Bu işlem arsa ve arazilerde yapılabiliyor.

İfraz işlemiyle tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla gerek kazaen ve gerekse rızaen belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil ediliyor.Peki tarlalarda ifraz şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Tarlalar belirlenen büyüklüklerin altında hisselendirilemiyor, pay ve paydaş sayısı artırılamıyor.Tarımsal arazinin niteliği konusunda tereddüt oluşması durumunda (örneğin taşınmazın niteliği ham toprak, depolu bahçe, bahçeli ev, içinde ev olan tarla vb. gibi) konunun il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne soru konusu edilmesi gerekiyor.

Gayrimenkulün imar planı kapsamı dışında kaldığı veya imar planında tarımsal niteliği korunacak alanda yer aldığının tespiti halinde, tarla/bağ/bahçe/zeytinlik/çayır/üzerinde ev olan tarla vb. tarımsal nitelik taşıyan tüm gayrimenkullerin müstakilen veya hisseli olarak paydaşlara veya üçüncü kişiye devredilebilmesi için, uygulamanın aşağıda öngörüldüğü biçimde yönlendirilmesi gerekiyor.

Bölünemez büyüklük..
Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde bölünemez büyüklük;
– Mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar,
– Dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar,
– Örtü altı tarım yapılan arazilerde 0,3 hektar
– Marjinal tarım arazilerinde 2 hektardır.

İfraz işlemi ücreti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com