Tarımsal arazilerin devri nasıl olur?

tarımsal
2014 yılında yayımlanan kanun değişiklikleri ve yönetmelikler gereğince, tarımsal arazilerin her türlü mülkiyeti devir taleplerinde hangi işlemler uygulanıyor? Tarımsal arazilerin devri nasıl olur?

 

Tarımsal arazilerin devri nasıl olur?
Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen araziler, tarım arazisi oluyor.

Tarım arazilerinin korunması için çeşitli yasa ve yönetmelikler yer alıyor. 2014 yılında yayımlanan kanun değişiklikleri ve yönetmelikler gereğince, tarımsal arazilerin her türlü mülkiyeti devir taleplerinde aşağıdaki işlemler uygulanıyor.

a) Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilir.

b) Taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarımsal arazisinin bulunması durumunda, bu arazilerin tamamının mülkiyeti devir işlemine konu olması halinde, bu taşınmazların devri yapılabilir.

c) Aynı kişiye ait birden fazla tarımsal arazi olması halinde, 7 nci madde hükümlerine göre yapılan ekonomik bütünlük değerlendirmesi sonrasında tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe haiz olmayan kısımlarının devrine izin verilebilir.

ç) Ekonomik bütünlük arz eden tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olan ve yeter gelirli arazi büyüklüklerinin altında ifraz gerektirmeyen arazilerin devrine izin verilir.

d) Paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin verilir.
Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelik!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*