Tapuda sit alanı şerhi ne demek?

Tapuda sit alanı şerhi ne demek

Tapuya şerh koyma; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması anlamına geliyor. Peki Tapuda sit alanı şerhi ne demek? diyorsanız işte yanıtı…

Tapuda sit alanı şerhi ne demek?
Şerh, tapu üzerinde taşınmaz mal sahibinin haklarını kısıtlayıcı nitelikte olan belirtmeler olarak tanımlanıyor. Bu haklar, tapu kütüğünde şerhler sütununa yazılıyor.Örneğin; önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi vb. gibi haklar tapuya şerh edilebiliyor.

Şufa, vefa ve iştira haklarında en çok 10 yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 yıldır. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siliyor.

Şerh konulabilmesi için hak sahibi gerekli evraklar ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Müracaat sırasında şerh talebini içeren dilekçenin de verilmesi gerekiyor.

Peki Tapuda sit alanı şerhi ne demek? diyorsanız işte yanıtı…

Bir alanın koruma kurulunca sit olarak ilanı, bu alandaki imar planı uygulanmasını durduruyor ve bundan sonra koruma amaçlı imar planının hazırlanması gerekiyor.

Bu plan koruma kurulu tarafından uygun görüldükten sonra, belediye veya valilikçe onaylanarak yürürlüğe giriyor. Plan yürürlüğe girene kadar, Koruma Kurulunca geçiş dönemi yapılaşma şartları 1 ay içinde belirleniyor.

Bir arsanın varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne müracaat etmesi yoluyla sit alanı olup olmadığını öğrenmek mümkün oluyor.

Tapuya şerh koymanın masrafı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com