Tapuda şerh nedir?

tapuda şerh nedir

Tapu şerhi malik veya temsilcisi tarafından yazılı bir şerh istemi üzerine yapılabiliyor. Peki tapuda şerh nedir? Tapuda şerh nasıl yapılır? İşte tapuda şerh…

Tapuda şerh; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması anlamına geliyor. Bir şahsi hakkın tapuya şerh edilebilmesi için tarafların o hakkın şerh edilmesi hususunda anlaşmaları gerekiyor.

Kanunda sayılmış kişisel haklar ve tasarruf yetkisini kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, geçici tescil şerhleri ile kanunlarda öngörülen diğer esaslar yazılıyor ve bu şerhler herkese karşı ileri sürülebiliyor.

Örneğin; önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi ve benzeridir. Bu şerhlerin tapuya konulabilmesi için bazı gerekli evraklar ile Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.

Konulması istenen şerh için bazı masrafların da ödenmesi gerekiyor.Tapuya konulan şerhler için ödenecek harç, şerhin türüne göre değişkenlik gösteriyor.

Tapuda şerh, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Süre bittiğinde tapu memuru şerhi kendiliğinden siliyor.

Şufa, vefa ve iştira haklarında en çok on yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise beş yıl olarak karşımıza çıkıyor.

Tapu şerhi harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com