Tapu siciline şerh edilebilen haklar!

Tapu siciline şerh edilebilen haklar
Bir şahsi hakkın tapuya şerhi için tarafların o hakkın şerh edilmesi hususunda anlaşmaları gerekiyor. Peki tapu siciline şerh edilebilen haklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu şerhi, taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla konulan uyarı niteli taşıyan bir uygulama olarak ifade ediliyor.

Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siliyor. Peki tapu siciline şerh edilebilen haklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu siciline şerh edilebilen haklar…

– Kira sözleşmesi
Kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesinde, diğer hak sahiplerinin onayına gerek olmuyor.

– Satış vaadi sözleşmesi
Satış vaadi sözleşmesi taraflardan birinin isteği ile tapuya şerh edilebiliyor.

– Kat karşılığı inşaat sözleşmesi
Noterler tarafından tanzim edilen kat karşılığı inşaat sözleşmesi şerh edilebiliyor. Ancak taraflar arasında düzenlenmiş sözleşmelerin tapuya şerhi mümkün olmuyor.

– Şufa sözleşmesi
Şufa hakkı şerh edilmiş taşınmazın satışı halinde ,hak sahibi doğrudan tapu siciline müracaat ederek, adına tescilini talep edemiyor. Ancak bu konuda kesinleşmiş mahkeme kararı ile şufa hakkı sahibi adına tescil yapılabiliniyor.

– Alım (iştira) hakkı sözleşmesi
Bu hakkın tapu siciline şerh verebilmesi için, malikin veya yetki verilmişse hak sahibinin talebi yeterli oluyor.

– Vefa hakkı sözleşmesi
Noterde düzenlenen bu sözleşmenin tapu siciline ibrazı ile malikin talebi veya yetki verilmişse, hak sahibinin talebi ile şerh edilebiliuor.

– Bağışlayana geri dönme şartıyla bağış
Bağışlamadan rücü şartı, bağış işlemi sırasında resmi senet tanzimimyolu ile tapu siciline yapılabileceği gibi, sonradan noterlikçe düzenlenmiş sözleşmelerinde tapuya şerhi mümkün olabiliyor.

Tapuya şerh koymak için gerekli belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com