Tapu hibe işlemleri!

hibe

Tapu devir işlemleri, bir bedel karşılığında gerçekleşebildiği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor. İşte tapu hibe işlemleri..

Tapu hibe işlemleri!
Tapu dairesinde yapılan devir işlemleri, bir bedel karşılığında gerçekleşebildiği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Bedel karşılığınde yapılan devir işlemleri “satış” olarak nitelendiriliyor.

Buna karşın bedelsiz olarak yapılan devir işlemi ise “hibe” oluyor. Peki, tapuda hibe işlemi nasıl yapılır? Tapu hibe işlemleri nelerdir?

Hibe işlemi; bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Bu işlem yapılırken diğer mirasçıların da saklı payları da gözetiliyor.

Hibe için de gerekli belgelerin temin edilmesi ve taşınmazın değeri üzerinden hesaplanan tapu harcının ödenmesş gerekiyor. Peki, tapu hibesi için neler gerekir?

Tapu hibesinde gerekenler:
1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.

Ödenecek harçlar
Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor.

 

 

Tapu harcı nereye yatırılır?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*