Tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?

tapu harcı hesaplama
Mesken, dükkan, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan bu işlemler için belli oranlarda tapu alım satım harcı ödeniyor.

Tapu alım satım harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Harcın ölçüsü devir bedeli üzerinden binde 20 olup; Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında belirleniyor.Peki tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?

Hem alıcıdan hem satıcıdan temin edilen tapu alım satım harcı hesaplama örneği şu şekilde:

Örnek tapu harcı hesaplama:
100 bin TL’ye bir ev satın aldığınızı düşünelim. Tapu dairesinde ödenecek toplam harç 2 bin TL olup; bu bedelin 1000 TL’si alıcı tarafından diğer 1000 TL’si ise alıcı tarafından ödeniyor.

Kimi zaman taraflar, daha az tapu alım satım harcı ödemek için satılan gayrimenkulün değerini olduğundan daha düşük beyan edebiliyor.

Bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

Tapu alım satım harcı nereye yatırılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*