Süperkent projesiyle Eskişehir için yepyeni bir bölge ortaya çıkıyor!

Yılmaz Büyükerşen

Başkan Yılmaz Büyükerşen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İLK DEFA Eskişehir’de hayata geçireceği “Süperkent” projesi için, “Hakikaten önemli bir proje. Bakanlığı kutlamak lazım. Eskişehir için yepyeni bir bölge ortaya çıkıyor” dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve ilk olarak Eskişehir’de Kocakır’da uygulanacak “Süperkent” projesi ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “1/25 binlik Nazım İmar Planı halen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonunda karar için görüşülmekte olup Nisan toplantısında Meclis’e getirilmesi beklenmektedir. Önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın duyurduğu ve 1/25 binlik planın Belediye Meclisimizce kabulünden sonra uygulama safhasına geçilecek Süper Kent Projesinin özellikleri şunlardır” diyerek Bakanlığın açıkladığı bilgileri tekrarladı.

“BAKANLIĞI KUTLAMAK LAZIM”
Büyükerşen, “Bu bölge aslında yepyeni bir bölge. Sıfırdan ortaya çıkıyor Eskişehir için. Ve mülk sahibi olmak isteyenler, bahçeleri, yeşil alanları olan bir proje… Yeşil alanları çok olacak. Bu bakımdan hakikaten önemli bir proje. Bakanlığı kutlamak lazım. Zaten bizim arkadaşlarla da temas halindeydiler. Bizim bilgimizdeydi. Ama bakan açıklamadan böyle bir açıklamaya gitmeyelim istedik. Sayın bakanın hakkıydı. Bakanlığın yetkisindeydi” dedi.

“ESKİŞEHİR HASTANELER CENNETİ OLACAK”
“Süperkent” projesi ile Kocakır’da yapılacak kamusal alanlara da değinen Büyükerşen, “Burada hastane de var. Bu hastane de yapılırsa Eskişehir hastaneler cenneti olacak. Kampus Hastanesi yapılıyor biliyorsunuz, Tıp Fakültesi Hastanesini de filan da düşünecek olursanız muazzam bir hastane yatak kapasitesi çıkıyor Eskişehir’de. Bu bölgede üniversite alanı da var, düşünülüyor. Sizin yıllardır dilinizden düşürmediğiniz İleri teknoloji Üniversitesi de belki bu alanda yer alabilecek” dedi.

“MERKEZDEKİLER SÜPERKENT’E GİTMEK İSTEYEBİLİR“
Büyükerşen, “Uygulama planları yapılacak. Çok daha önemli bir konu da finansmanının sağlanması. Bunlar bu işin bundan sonra belki de en zor kısmı. Mevcut şehirde yaşayanların bir kısmı burada konut sahibi olmayı isteyebilir, düşünebilir. Bu arada şehir hızla nüfus çekiyor, cazibe merkezi haline geliyor. Belki bizim dönüşüm yaptığımız afet riskli alandan da bazı kimseler buraya gelmek isteyebilirler. Bu daha sonra ortaya çıkacak bir konu” diye konuştu.

“HALKEVİ YENİDEN YAPILACAK”
Büyükerşen ayrıca, “Eskişehir Halkevi binası, 1950’lerde lime lime satıldı. Ön tarafı İş Bankası olmuştu. İş Bankası ile yarın bir protokol imzalıyoruz. Ön tarafı yine İş Bankası olmak üzere, Halkevi’nin aynısı banka tarafından yapılacak” dedi.

“YEŞİL ALAN FİKRİ AĞIRLIK KAZANDI”
Eski vergi dairelerinin bulunduğu alanı daha önce belediyeye ek bina yapmak için isteyen Büyükerşen, “Kamuoyunda yeşil alan olsun fikri gittikçe ağırlık kazandı” dedi. Yıkılan vergi dairesi binasının yeri ile ilgili daha önce “Belediye binası artık yetmiyor. Bize tahsis edilsin, ek bina yapalım” diyen Büyükerşen, kamuoyunda yeşil alan olması istenen alan ile ilgili bu sefer, “Öyle anlaşılıyor ki bana vermeye niyetleri yok. Bu arada kamuoyunda yeşil alan olsun fikri gittikçe ağırlık kazandı. Şimdi orası öyle duruyor. Belediye için büyük modern bir binaya ihtiyaç var. Ama parayı oraya harcayacağımıza, Eskişehir’in başka taraflarındaki eksiği gediği kapatmaya harcamak daha akılcı olur biliyorsunuz. Geldiğimiz günden beri de işi kuruşu kuruşuna hesaplayıp yapmaya çalıştık” dedi.

“KEŞKE BÖYLE KALSA” DENİLİYOR
2Eylül, birçok haberle kent merkezindeki söz konusu alanın yeşil alan ve park olarak kalması yönündeki talepleri gündeme taşımıştı. Son olarak 1 Eylül 2016 tarihindeki “Keşke böyle kalsa” başlıklı manşetimizde, binalardan birinin yıkıldığı alanın kamuoyun- da boş bırakılması ve park olması talebini yeniden gündeme taşımıştık.

“BİR BANKA İLE TEMAS HALİNDEYİZ”
Basın toplantısında Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezindeki 8 mahallede çalışmalarını sürdürdüğü afet riskli alan projesine de değinen Büyükerşen, “Bizim bölgede ise, uzlaşmalar yapıldıktan sonra yine Bakanlığa gideceğiz. Orada görüşleri varsa yine proje üzerinde ufak tefek değişiklikler yapılabilir. Bizim bölgenin finansmanı konusunda, ismini vermeyeceğim bir banka ile temas halindeyiz. Belki onun bir gayri menkul sermaye ortaklığı var, o ortaklığa biz de belediye olarak dahil olup hızla oranın finansmanını sağlama şansımız olabilecek. Tabi tüm bunları söylüyorum ama inşallah ekonomik koşullar daha iyi hale gelirse bu işler daha kolay olur” dedi.

2 Eylül Gazetesi