Sükna hakkı haczedilebilir mi?

sükna hakı haczedilir mi
Bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veren sükna hakkı haczedilebilir mi? Sükna hakkı haczi mümkün mü?

Türk Medeni Kanunu esaslarına göre sükna hakkı, hak sahibine o konuttan yararlanma ve oturma hakkı veriyor. Sükna hakkı sadece ikamet edilen ev için geçerli olabiliyor.

Sükna hakkı, taşınmazın tamamen yok olması, kamulaştırma, mahkeme kararı, cebri icra, ölüm veya kamulaştırılan sürenin dolması ve terkin gibi sebeplerle sona erebiliyor.

Kanunen sükan hakkı hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemiyor. Peki sükna hakkı haczedilebilir mi? Sükna hakkı haczi mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı..

Oturma hakkı olarakta ifade edilen sükna hakkının haczi, malın mülkiyetine etkili olmuyor. Burada, haciz konusunu, o şeyin hâsılatı, semereleri teşkil edebiliyor.

Sükna hakkının haczi durumunda, icra dairesi, adresi bilinen kuru mülkiyet sahiplerine -ilgili üçüncü kişi sıfatıyla- haczi bildiriyor. Ancak,haczin tamamlanması için zorunlu bir bildirim yapılmış olması gerekmiyor.

İcra-i satışa çıkan mal üzerinde kullanım hakkı varsa satış sonrasında yeni malik yalnızca kuru mülkiyetin sahibi olmuş oluyor. Bu durumda gayrimenkulün sükna hakkı eski mevcudiyetini koruyor.

Haciz ve icra yoluyla satış durumlarında kullanım hakkı korunuyor. Bunun yerine kullanım hakkını zedelemeyecek yollar yasayla belirleniyor.

Sükna hakkı ne zaman sona erer?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*