Sükna hakkı devredilir mi?

sükna hakkı devredilir mi
Sükna hakkı bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yaralanma yetkisi veriyor. Peki sükna hakkı devredilir mi? diyorsanız işte yanıtı..

Medeni Kanuna göre sükna hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.

Oturma hakkı olarakta bilinen sükna hakkı sahibi, hakkın şahsına özgünlendiği açıkca belirtilmedikce, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor.

Binanın bir bölümü üzerinde sükna hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgüllenen yerlerden de yararlabiliyor.Peki sükna hakkı devredilir mi? diyorsanız işte yanıtı..

Türk Medeni Kanunu’nda yer alan esaslara göre sükna hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemiyor. Sükna hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına geçemiyor.İlgili Kanun Maddesi şu şekilde:

Madde 823
Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir. Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez.Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır.

Sükna hakkı sözleşme örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*