Şufa hakkı nasıl doğar?

Şufa hakkı nasıl doğar

Şufa hakkı , bir taşınmazın satılması durumunda onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki şufa hakkı nasıl doğar? diyorsanız işte yanıtı…

Bir gayrimenkulün satılması durumunda onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkına önalım hakkı veya şufa hakkı adı veriliyor.

Gayrimenkul satılacağı zaman satıcı durumu, şufa hakkı sahibine bildirmeye zorunlu oluyor. Böylece paylı mülkiyette bir paydaşın gayrimenkul üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabiliyor.

Şufa hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor.
Şufa hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hakim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla mükellef oluyor.Peki şufa hakkı nasıl doğar? diyorsanız işte yanıtı…

Şufa hakkı, yasal ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere iki şekilde doğuyor.Yasal önalım hakkında;
paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabiliyor.

Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan önalım hakkı ise, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabiliyor. Kütükte şartlar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınıyor.

Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden 10 yıl geçmekle sona eriyor.Yasal şufa hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin esaslar sözleşmeden doğan şufa hakkında da uygulanıyor.

Şufa hakkı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com