Silopi’de çok ciddi kentsel dönüşüm planı uyguladık!

Numan Kurtulmuş,

Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bu haftaki Bakanlar Kurulu’nda ilk sunumu Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yaptığını aktaran Kurtulmuş, özellikle turizm mevsiminin yaklaştığı şu günlerde turizm sektörünün genel taleplerinin uzunca bir süredir bakanlar arasındaki koordinasyon toplantılarında değerlendirildiğini vurguladı.

Bunun sonucunda “Turizm Acil Eylem Planı” paketinin Bakanlar Kurulun’a sunulduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Bu paketin üzerinde tartışmalar, Bakanlar Kurulumuzda da yapıldı. Buradaki temel husus, özellikle Rusya’dan gelecek turistlerin ve son zamanlarda özellikle bir takım çevrelerin Türkiye üzerine yapmış olduğu algı operasyonları neticesinde, turizm sektöründe bu yıl yaşanacak olası olumsuz etkilerin, sektörü etkilememesi için neler yapılacak, bunlarla ilgili 11 maddelik bir eylem planı hazırlandı. Bu planın teferruatını önümüzdeki pazartesi günü Sayın Başbakanımız sektörün temsilcileriyle yapacağı toplantıda ayrıntılı bir şekilde ele alacaklar ve kamuoyuyla paylaşacaklar. Uçuş başına destek bunlardan birisiydi. Bu daha önceki süreçte de Bakanlar Kurulu kararıyla gerçekleştirildi. Burada alınan tedbirler acil tedbirlerdir. Yoksa turizm sektörünün yapısal anlamda bir dönüşüm için nelere ihtiyacı var, bu daha uzun dönemli ve gerçekten üzerinde uzun uzun çalışılacak bir meseledir. Bununla ilgili olarak da Kültür ve Turizm Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmektedir ancak acil olarak bu süre içerisinde vatandaşlarımızın, turizm sektörümüzün zarar görmemesi için ciddi bir şekilde çaba sarf edilecektir. İnşallah bu seneyi de bundan sonraki seneleri de hasarsız bir şekilde atlatacağız diye ümit ediyoruz.”

– Kentsel dönüşüm süreci

Toplantıda ikinci sunumun Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından yapıldığını aktaran Kurtulmuş, burada özellikle iki konunun ele alındığını söyledi.

Kurtulmuş, bunlardan birincisinin hükümetin reform adımlarından birisi olan kentsel dönüşüm çerçevesinde, özellikle izinsiz yapılarda elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasıyla ilgili olarak gelişmenin kentsel dönüşüm çerçevesinde ele alınması olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:

“Buradan kastımız şudur, zaten var olan, özellikle 1 Kasım 2015 öncesinde yapılmış olan binaların elektrik, su ve doğalgazların bağlanması kentsel dönüşüm çerçevesindedir. Kentsel dönüşüm süreci içerisinde bu binaların sahiplerinin muvafakatlerinin alınması şartına bağlanmıştır. Böylece birçok yerde vatandaşlar tarafından gelen bir talebin çok yoğun talebin de karşılanması sağlanacak ama esas itibarıyla bu kaçak yapıları, izinsiz yapıları özendirmek yerine zaten var olan bu yapılar kentsel dönüşüm kapsamına alınarak 5 yıl süreyse bunların geçici su, elektrik, su ve doğalgaz aboneliğinin sağlanmasını, eğer bu süre içerisinde kentsel dönüşüm sonuçlandırılmazsa, bir 5 yıl daha bu sürenin uzatılmasını öngören bir tasarıdır. Üzerinde uzun detaylı bir şekilde konuşulmuştur. Çok titiz bir çalışmanın ürünüdür. İnşallah Türkiye’nin bundan sonraki süreçte önemli reform adımlarından birisi olan kentsel dönüşüme de katkıda bulunacaktır.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ilgilendiren önemli gelişmelerden birisinin de “birlik, huzur ve demokrasi eylem planı”nın parçası olarak özellikle terörden arındırılmış olan ilçe ve şehirlerde, fiziki anlamda yeniden imar ve inşasını sağlayacak adımların atılması olduğunu aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Her hafta sonu bakan arkadaşlarımız bölgede faaliyetlerini sürdürüyorlar, kendi bakanlıklarıyla ilgili olarak. Geçtiğimiz hafta sonu da 6 bakan arkadaşımız bölgedeki şehirlerde ve ilçelerde çalışmalarını sürdürdü. Ayrıca birlik, huzur ve demokrasi eylem planımızın bir gereği olarak sürekli olarak bakanlar arasında koordinasyon çalışmasını yürütüyoruz. Ayrıca ilgili bürokrat arkadaşlarımız da bu çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çerçevede terörden arındırılmış olan Silopi ilçemizde riskli alanların tespit edilmesi ve bu çerçevede de çok detaylı son derece titiz bir çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından tamamlanmıştır. Burada yapı stokunun yenilenmesi ve bu anlamda sağlıksız yapıların kalitesinin düzeltilmesi perspektifiyle çok ciddi bir kentsel dönüşüm planı uygulamaya konulacaktır.”

AA