Şerefiyeyi kim öder?

Şerefiyeyi kim öder

Binaların eşit olmayan şartlarda yapılması ile daha iyi yerlerdeki alanlarla diğerlerinin arasında hak geçmemesi için kanunda şerefiye diye bir usul bulunuyor.

Şerefiye bedeli manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığının farklı olmasından kaynaklanan bir ücret olarak tanımlanıyor. Dairenin satışı için şerefiye bedeli talep ediliyor.

Aynı ana gayrimenkulde bulunan; aynı tip dairelerin bedelleri de aynı olmuyor. Cephe farklılığı, manzarayı görme durumu gibi faktörler dairenin bedelini etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Dairelerde ısı kaybı ve nem, dairenin cephesine baktığı yerde gerilim hattının olması gibi nedenler şerefiyeyi düşürüyor. Şerefiye değerlendirmesi yaparak dikkat edilecek husus ise şerefiyenin 10’u geçmemesi oluyor.

Şerefiyenin bir diğer kullanım alanı ise vergi alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda şerefiye; belli bir yerdeki gayrimenkul artan değerleri üzerinden yerel yönetimlerin aldığı bir tür taşınmaz vergisi oluyor. Peki şerefiyeyi kim öder? Şerefiye kime ödenir? diyorsanız işte yanıtı..

Şerefiye dairenin satışında ya da kiralanmasında talep edilebildiği gibi yapı kooperatiflerinden de talep edilebiliyor. Yani şerefiye bedelini hem anataşınmazın yapım aşamasında ortakların ödemesi, hemde yapımı bitmiş olan dairelerin satışında, daireyi satın alacak kişinin ödemesi gerekiyor.

Şerefiye nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*