Sebepsiz zenginleşme zamanaşımı süresi kaç yıl?

Sebepsiz zenginleşme zamanaşımı süresi kaç yıl
Bir başkasının malvarlığından veya emeğinden dolayı haklı bir sebep olmaksızın zenginleşen kimselere bir dilekçeyle Asliye Hukuk Mahkemesi’nde alacak davası açılabiliyor. Peki Sebepsiz zenginleşme zamanaşımı süresi kaç yıl? diyorsanız işte yanıtı…

Sebepsiz zenginleşme zamanaşımı süresi kaç yıl?
Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle sorumlu oluyor. Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş oluyor.

Zenginleşen iyi niyetli ise, yaptığı zorunlu ve yararlı giderleri, geri verme isteminde bulunandan isteyebiliyor.

Zenginleşen iyiniyetli değilse, zorunlu giderlerinin ve yararlı giderlerinden sadece geri verme zamanında mevcut olan değer artışının ödenmesini isteyebiliyor.

Zenginleşen, iyiniyetli olup olmadığına bakılmaksızın, diğer giderlerinin ödenmesini isteyemiyor. Ancak, kendisine karşılık önerilmezse, o şey ile birleştirdiği ve zararsızca ayrılması mümkün bulunan eklemeleri geri vermeden önce ayırıp alabiliyor.

Peki sebepsiz zenginleşme zamanaşımı süresi kaç yıl? diyorsanız işte yanıtı…

Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı süresi:
Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Zenginleşme, zenginleşenin bir alacak hakkı kazanması suretiyle gerçekleşmişse diğer taraf, istem hakkı zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcunu ifadan kaçınabilir.

Sebepsiz zenginleşme çeşitleri!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com