Sağ kalan eşin miras oranı!

Sağ kalan eşin miras oranı

Miras hukukunda mal paylaşımı, mirasçıların mirasa ortak iştirak edilecek şekilde Medeni Kanunla düzenleniyor. Peki sağ kalan eşim miras oranı ne kadar? sağ kalan eşin miras payı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Sağ kalan eşin miras oranı!
Bir kısım hısımlar, evlatlık ve sağ kalan eş, miras bırakanın vefatı anında hayatta olmak ve mirastan yoksunluğu gerektirecek konumda olmamak şartıyla kanuni mirasçı olarak kabul ediliyor.

Medeni Kanun esaslarına göre mirasçı bırakmaksızın vefat eden kimsenin mirası devlete geçiyor ve devlet külli halef olmasına rağmen ölenin borçlarından yalnızca tereke malları değerince sorumlu oluyor.

Miras paylaşımı davasının süresi mirasının sayısına göre ve mahkemenin yoğunlğuna göre değişebiliyor. Miras paylaşımı davasında yapılacak olan araştırma ve tespit sonucunda edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında mal paylaşımı yapılıyor.

Miras paylaşımı Tapu Sicil Müdürülüğüne talepte bulunularak yapılıyor.Miras paylaşımı sözleşmesi noter huzurunda yapılıyor.

Miras hukukunda mal paylaşımı ise mirasçıların mirasa ortak iştirak edilecek şekilde Medeni Kanunla düzenleniyor. Peki sağ kalan eşim miras oranı ne kadar? sağ kalan eşin miras payı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Sağ kalan eşin miras hakkı…
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

Miras kalan tarla paylaşımı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com